N U M E R M A K

YÜKLENİYOR

Plc Nedir?

Plc Nedir?

Günümüzde artık analog sistemlerden sayısal sistemlere geçişin artmasıyla otomasyon teknolojisi hız kazanmıştır. Bunun temelini ise “programlanabilme” oluşturur. Mikrodenetleyiciler (ya da mikroişlemciler) diye tanımladığımız cihazlarla PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) sistemlerinin endüstride kullanımı artmış ve fonksiyonel anlamda yeni bir paradigma oluşmuştur. PLC, algılayıcılardan aldığı bilgiyi kendi sisteminde işleyip, iş elemanlarına aktaran bir mikroişlemcidir. Genel amaç içerisinde sıralama, sayma gibi matematiksel kombinasyon ve ardışık işlemler yer alır.

PLC’lerin kullanım alanı oldukça geniştir. İlk PLC, 1968 yılında şimdiki adı Modicon olan Associates şirketi tarafından üretilmiştir. PLC’ler fabrika imalatında otomasyonlarda, asansör sistemlerinde, motor hız kontrolü, otomatik paketleme, robotik, vakum tesisleri, enerji sistemleri vb. alanlarda kullanılmaktadır. Isı, sıcaklık, mekanik darbe ve titreşimlere karşı dayanıklıdırlar.

PLC programlamada en yaygın kullanılan dil Ladder’dır. Bu, elektro-mekanik rölelerin merdiven diyagramlarına benzer bir grafiksel dildir.

Plc Si̇stemi̇ni̇n Yapısı Ve Ekipmanları

PLC, giriş modülü, merkezi işlem ünitesi ve çıkış modülü olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Merkezi işlem ünitesi PLC sisteminin beynidir. Bu birim, sisteme ait yazılımın saklandığı ve işlendiği karttır. Tüm program burada yer alır ve kontroller burada sağlanır. Bunun dışında yazılmış programları depolayıp saklayan bellek elemanları vardır. Burası giriş-çıkış modülleri ile ilgili bilgilerin saklandığı yerdir.

Ayrıca güç kaynağı bulunur. Amacı, sistemdeki elektronik devrelerin çalışması için gerekli olan gerilimi sağlamasıdır. Bu güç kaynağı, PLC içindeki giriş-çıkış kartları hariç tüm kartlara enerji verir.

Son olarak programlama cihazı olarak bilgisayar formunda ve PLC programlamaya uygun olarak programlanabilir kontrol sistemleri oluşturmak için tasarlanmış özel bilgisayar bulunur. Bu, üretim süreçlerini optimize etmek içindir. Bilgisayarın olmadığı ortamda operatör paneli işlev görebilir.

 PLC alanının dışında uzak terminal üniteleri vardır. Bunlar alandaki cihazlardan gelen verileri toplar, daha sonra bu verileri işler ve kontrol merkezine ileterek operatörlerin gerçek zamanlı izlemesini ve kontrol etmesini sağlar. Terminal ünitelerinin doğru çalışabilmesi için dikkatli ve doğru programlanmaları gerekir. Programlama, uzak terminal ünitelerinin alan cihazlarına nasıl tepki vereceğini, hangi verileri toplayıp ne şekilde ileteceğini belirler. Bu bağlamda tıpkı PLC gibi uzak terminal programlaması da, endüstriyel otomasyonun merkezinde yer alır.  

Uzak terminal üniteleri ve PLC, endüstriyel otomasyonun iki temel unsurudur, ancak farklı görevleri vardır. PLC, bir süreç optimizasyon ve kontrol cihazıdır ve yerel alanda yani sahada bire bir kullanılır. Uzak terminal üniteleri ise adından da anlaşılabileceği gibi uzaktan veri toplama ve iletimi için optimize edilmiştir. Ayrıca PLC’lerin programlanması daha basittir ve daha az sayıda giriş çıkış noktasına sahiptir. Uzak terminaller ise daha karmaşık sistemleri kontrol etmek için tasarlanmıştır ve daha fazla sayıda giriş çıkış noktasına sahiptir.

Plc Seçi̇mi̇nde Önemli̇ Noktalar

Öncelikle merkezi işlem ünitesi sistemimizin büyüklüğüne ve ihtiyacına göre seçilmelidir. Giriş çıkış sayısı sistemin ihtiyacını uzun vadede karşılayabilmelidir. Güç kaynağı, PLC içindeki kartların güç özelliklerine göre maksimum seviyede çıkış akımı alabileceğimiz bir gerilim değerinde olmalıdır. Takip sistemi, kurulum, programlama ve kablolama olabildiğince basit olmalıdır. Bunun dışında uzaktan erişime imkan tanınmalı ve programların doğru çalışıp çalışmadığını test etmek mümkün mertebe kolay olmalıdır.

Siemens Plc

Ülkemizde en yaygın kullanılan PLC sistemleri markasıdır. SIEMENS PLC yüksek kaliteli malzemelerden üretilir ve zorlu ortamlara dayanıklıdır. Uzun ömürlü bir performans için uygundur. Modüler yapıları bakımından sistemi değiştirebilme ve genişletebilme özellikleri mevcuttur.

SIEMENS PLC hızlı işlemcileri ve yüksek saklama kapasiteleri ile yüksek performans sunar. Bu sayede karmaşık ve hızlı işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Bunun dışında cihazı programlama ve yapılandırma açısından kullanıcı dostu bir arayüz ve yazılımına sahiptir.

SIEMENS PLC farklı otomasyon bileşenleriyle kolaylıkla entegre olabilir. Bu, geniş bir otomasyon sistemi ve verimlilik açısından idealdir.

SIEMENS PLC, endüstriyel otomasyonun geleceğinde önemli bir yere sahiptir.